אף על פי שהוא נמצא בשימוש כבר מאות שנים ברפואה המסורתית ונודע בשל סגולותיו הרפואיות ויכולתו להילחם בטפילי מעיים, בכולסטרול גבוה ובדלקת מפרקים, נראה כי רק לאחרונה החל שמן זרעי הדלעת לזכות בהכרה בכל הנוגע לצמיחת שיער מוגברת. הוא מופק מכבישה של זרעי הדלעת, סמיך ובעל גוון ירקרק, ועשיר בחומצות שומן, באבץ ובנוגדי חמצון כמו ויטמינים E, K ו-A. ואולם, חוקרים משערים כי מה שעושה אותו ליעיל במיוחד עבור נשים וגברים המתמודדים עם נשירת שיער עודפת הם דווקא הפיטוסטרולים המצויים בו בשפע. כך או כך, מדובר בשמן המבוסס על הצומח ואשר מכיל רכיבים חיוניים ומזינים רבים, ולכן נטען במחקרים שונים כי צריכה שלו תורמת לאיזון המערכות בגופנו ולחיזוקן – וכך הוא מסייע, בין היתר, בהתמודדות עם נשירת שיער.
שמן זרעי הדלעת לא מכיל רק מינרלים חיוניים כמו אבץ, מגנזיום, זרחן וברזל, אלא גם נוגדי-חמצון יעילים כמו ויטמין E. נוסף לכך, השמן מכיל גם חומצות שומן אנטי-דלקתיות מגוונות וחזקות כמו חומצה לינולאית או חומצה אולאית, אשר נמצאות בשימוש בתכשירים קוסמטיים רבים. שמן זרעי הדלעת ידוע גם בשל סגולותיו האנטי-בקטריאליות.
כיצד שמן זרעי הדלעת מסייע בהפחתה של נשירת שיער?
אמנם שמן זרעי הדלעת לא נחקר מספיק עד היום, אולם כמה מחקרים על תרומתו לטיפול בנשירת שיער נערכו בעבר וביססו מספר השערות בנוגע ליעילותו בכל הקשור לצמיחת שיער. מחקר על שמן זרעי הדלעת שנערך בשנת 2014 מצא כי צריכה קבועה של השמן תורמת לצמיחה מחודשת של שיער בקרב מתקרחים. ואולם, מאחר שהשמן לא היה המשתנה היחיד שנבדק במחקר, אי אפשר לבודד אותו ולהבטיח כי קיים קשר ישיר בינו לבין צמיחת השיער המוגברת של הנדבקים. מלבד זאת, מדובר במחקר די שולי שבדק גברים בלבד, ולכן חד-המשמעיות של הממצאים שלו מוטלת בספק. עם זאת, אין כל ספק שתוצאות המחקר תומכות בסגולותיו הרפואיות של שמן זרעי הדלעת ובהשפעתו על צמיחה מחודשת של השיער – בין אם אחראים לכך הפיטוסטרולים, בין אם מינרלים אחרים המצויים בשמן.
כאמור, אחת ההשערות המרכזיות בנוגע לתרומתו של שמן זרעי הדלעת לצמיחת השיער קשורה לפיטוסטרולים (phytosterols) המצויים בו. פיטוסטרולים הם מולקולות אורגניות הדומות לכולסטרולים, אך יש להן יתרונות רפואיים רבים. לפי השערת החוקרים, הפיטוסטרולים חוסמים את פעילותם של אנזימים שונים בקרקפת, בהם האנזים 5-אלפא-רדוקטאז, אשר נודע כאנזים החיוני לתהליך ההמרה של הטסטוסטרון ל-DHT. כידוע, כאשר רמת ה-DHT בגוף יורדת, תהליכי נשירת השיער מהקרקפת הולכים ונעשים פחות חמורים. עם זאת, אף על פי שבשנים האחרונות נערכו מחקרים נוספים התומכים בהשערה כי מזונות העשירים בפיטוסטרולים מעכבים את פעולותיהם של אנזימים שונים ובכך תורמים לצמיחת שיער מוגברת, השפעתו של שמן זרעי הדלעת על השיער טרם זכתה לגיבוי מדעי מספק.
(2 מאמרים אודות 2 תרופות מוכחות כנגד נשירת שיער: אבודרט ו-פרופסיה)
כיצד לצרוך שמן זרעי דלעת?
לטיפול בהתקרחות או בנשירת שיער עודפת, אפשר לצרוך את שמן זרעי הדלעת כתוסף תזונה או להשתמש בשמן עצמו באופן ישיר על הקרקפת . אם משתמשים בשמן, יש לדלל אותו בשמן בסיס, כמו שמן קוקוס או שמן זית, ולעסות את הקרקפת ואת שורשי השערות פעם בשבוע (או פעם בחודש, כך שהשיער לא יישאר שומני מדי). כדי להגיע לתוצאות מקסימליות, יש לעטוף את השיער במגבת ולהמתין מעט לאחר עיסוי הקרקפת. לאחר חצי שעה אפשר לשטוף את השמן באמצעות שמפו. נוסף לטכניקה הזו, אפשר גם להשתמש בשמן כמו בשמפו במהלך המקלחת או דווקא לצרוך אותו בכמוסות לבליעה.
מה עוד מומלץ אם אתם סובלים מהתקרחות או נשירת שיער?
כל מה שצריך לדעת על טיפולי PRP ו-PRF.
למה שמן מנטה יעיל כטיפול נגד נשירת שיער ותהליכי התקרחות?
למה דרמה רולר ומזותרפיה עוזר כנגד נשירת שיער והתקרחות, ולמה זה מומלץ לאחר השתלת שיער?
למה דקל ננסי יכול לעזור כנגד התקרחות?